Magnesium Mineral Ibu Mengandung & Menyusu

Semasa mengandung, keperluan mineral surih magnesium meningkat dengan pesat. Ini disebabkan pertumbuhan bayi yang dikandung, serta pengeluaran air kencing yang meningkat daripada buah pinggang disebabkan oleh perubahan hormon ketika hamil. Loya, muntah, kejang kaki pada waktu malam, kencing manis semasa mengandung, tekanan darah tinggi dengan peredaran darah berkurangan dalam rahim atau kontraksi pra-matang adalah antara akibat daripada peningkatan keperluan magnesium dan semakin berkurangnya deposit di dalam badan.
Seorang wanita hamil boleh mengatasi semua ini dengan memiliki tahap magnesium yang lebih baik. Atas sebab ini setiap wanita dalam kedudukan ini dinasihatkan untuk memastikan menambah tubuhnya dengan jumlah magnesium yang cukup. Magnesium melegakan (releks) kembali otot serta saluran darah, mengimbangi tekanan darah tinggi. Ia meningkatkan keberkesanan insulin, sehingga mampu mencegah diabetes gestasi. Magnesium mempunyai kesan dua kali ke atas rahim itu sendiri: ia menggalakkan perkembangan janin, dan juga mengurangkan kemungkinan kelahiran pramatang melalui kesan menenangkan.
Ibu menyusu juga akan mengalami mengalami kekurangan vitamin dan nutrien kerana secara alami penyusuan untuk menyediakan segala-galanya buat bayi yang baru lahir dan apa yang ia perlukan. Hasilnya, semua mineral penting akan lenyap dari simpanan ibu dan dia perlu meningkatkan kembali kerana vitamin dan unsur surih ibu pergi kepada bayi melalui susu ibu. Hanya sesekali vitamin yang mencukupi, dan mineral ditinggalkan untuk ibu sendiri. Terutamanya mineral surih magnesium
Cadangan pakar Dr Barbara Hendel terutama bagi ibu-ibu mengandung dan menyusu badan, adalah dengan meningkatkan tahap magnesium melalui minyak topikal dan rendaman menggunakan magnesium flakes. Tidak perlu untuk ditelan dan saluran gastrointestinal itu tidak dicabar. Kelebihan besar adalah bahawa kesannya dirasai serta-merta terutaama bagi yang kejang otot dan perut mengetatkan.

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.