Kekurangan Magnesium Punca Gout


Gout adalah sejenis arthritis beserta keradangan dan ianya sakit menyakitkan. So keywordnya di sini "keradangan"

Seterusnya, ia disebabkan terlampau banyak urik asid di dalam darah -hyperuricemia. Adakah urik asid ini benda jahat dan tidak perlu? Tidak juga. Urik Asid adalah salah satu antioxidan utama dalam badan kita. Ini bermaksud gout adalah akibat "too much of a good thing"
Proses berlakunya gout adalah : Jika terlalu banyak asid urik di dalam darah, ia menghablur maka kristal pepejal terhasil, dan ia menggulung di dalam dan sekitar sendi (dan kadang-kadang di dalam buah pinggang, di mana batu karang terhasil)
Selalunya pesakit gout akan disuruh pantang makanan yang kaya purines. Jika di lihat dari sudut akibat "too much of a good thing" atau berlebihan dalam pengambilan sesuatu yang baik...ada benarnya. Zaman modern ni semua pun yang kita makan berlebihan sangat. Dulu makan daging 2 kali setahun sahaja iaitu ketika sambutan hari raya dan hari raya korban contohnya.
Tapi adakah cukup dengan berpantang daging sahaja sebagai sumber protein? Tidak sebab ada juga sayur-sayuran yang kaya purines contohnya macam bayam.
HABIS NAK MAKAN APA? hehehe ini reaksi yang selalu kita dapat bila di suruh pantang kan? Nanti dulu....fahamkan yang ini pula seterusnya
Kemudian ada fakta bahawa hanya kira-kira 1/3 daripada asid urik dalam badan datang dari purines pemakanan; 2/3 lain dihasilkan oleh badan itu sendiri. Dengan kata lain, tidak kira berapa banyak purines yang anda makan atau tidak makan, majoriti asid urik akan datang dari tempat lain juga.
Hurm...so secara logiknya apa? Kalau dah "benda berkumpul terlampau banyak sampai menjadi masalah" adakah STOP sahaja penambahan akan selesaikan masalah? Tidak juga. Badan harus MAMPU untuk keluarkan dan ini yang kita JUGA kena sokong kalau nak elak GOUT attack ni.
Dalam pemerhatian saya sendiri, ke atas Ayahanda saya - saya suruh dia kurangkan fruktosa. Sama seperti purines, fruktosa meningkatkan pengeluaran asid urik. Tetapi ia juga akan mengakibatkan sesuatu yang lain: ia mengurangkan perkumuhan.
Dari segi meningkatkan jumlah paras asid urik, kesan sampingan ini adalah lebih teruk lagi, kerana ia juga memberi kesan kepada 2/3 daripada asid urik yang dihasilkan oleh badan itu sendiri. Jadi MENGHALANG perkumuhan adalah sangat BURUK pada kesan keseluruhan kan?
Kajian ini meletakkan : "hyperuricemia dalam gout adalah hasil yang paling biasa daripada "relative urate underexcretion" - underexcretion bermaksud kurang perkumuhan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105384/
Jika anda mengeluarkan lebih banyak asid urik (dari purines atau apa-apa lagi) tetapi kemudian hanya buang air untuk mengeluarkan semuanya, anda tidak akan sakit sama sekali.
Jumlah paras asid urik hanya akan naik jika anda tidak boleh mengeluarkan asid urik yang anda hasilkan dan makanan yang kaya dengan purin tidak akan berbuat demikian, tetapi dengan fruktosa sudah pasti.
Dan satu lagi ingat saya sebut tentang sayur yang juga ada purines? Kajian juga mendapati sayur yang ada purines tidak menyebabkan gout.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21277179
Dan jika di lihat dari sudut ini dan kaitan fruktosa dengan serangan gout, ia akan menjelaskan mengapa daging yang kaya dengan purin dikaitkan dengan serangan gout, tetapi sayur-sayuran yang kaya dengan purin tidak.
Jadi apa plan tindakan anda?
It's good to pantang sumber purines dari animals but it wont help in long term - besides eating whole proteins begini ada benefits juga yang kita akan miss out, contohnya B vitamins dari daging.
Paling bagus adalah kurangkan gula ringkas, elakkan apa yang ada semua jenis gula macam maltodextrin, pemanis tiruan and high refine carbs yang ada gluten macam tepung gandum putih. Nasi dan pulut juga harus berjaga-jaga dan makan dalam kuantiti ala kadar
Elakkan semua makanan berproses yang menambah lagi keradangan dalam badan. Kurangkan stress sebab berpantang macamana kalau stress tak kawal pun akan menyebabkan gout.
Amalkan penambahan magnesium pada diri anda. Badan tidak boleh buat magnesium dan anda harus ambil dari sumber luar. Lakukan rendaman kaki selalu setiap bulan dengan magnesium flakes dan bawa magnesium oil kemana sahaja jika anda seseorang yang kerap kena gout. Ia mampu mengurangkan attack. Ini kerana magnesium menyebabkan blood flow kita cantik dan smooth dan ini memudahkan asid urik di bawa keluar ke kawasan perkumuhan.
Saya Mai, dan saya sudah setahun lebih menggunakan magnesium flakes dan magnesium oil. Apa yang saya share adalah berdasarkan pengalaman dan pengalaman pengguna Elementz Magnesium. Jika anda ada sebarang concerns with your health terbaik adalah berbincang dan berunding dengan pakar kesihatan anda.
Need more info? Click here
http://bit.ly/magnesiummai

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.